Natuurlijk! Verbinden en thuiskomen bij onszelf,
bij anderen en ‘bij ons thuis’ – moeder aarde.

Natuurverbinding is een heel breed veld, want eigenlijk is alles natuur en verbonden. Natuurverbinding is een model om verbondenheid op 3 niveaus te ervaren (met de natuur, met anderen en intern), en om zo voller en heler mens te worden.

Je kan natuurverbinding best zien als een holistische, helende praktijk die, alle aspecten van menselijke ontwikkeling bij elkaar probeert te brengen om zo, hele en helende mensen te vormen. Hiervoor wordt vertrokken van gewenste ‘menselijke kernkwaliteiten’ die dan ontwikkeld worden via het beoefenen van ‘kernroutines’.  Het model helpt echter niet alleen om bij te dragen aan persoonlijke ontwikkeling, maar helpt ook om educatieve- en groepsprocessen natuurlijker te maken en om gemeenschapsopbouw en duurzaamheid te faciliteren.
Belangrijk voor natuurverbinding zijn ‘het leren van de natuur’ en ‘ons met haar (en dus ook met onszelf) verbinden’. Dit verbinden grijpt op een positieve manier in op het gehele leven van individuen en groepen, door bij te dragen aan ‘gevoelens van thuiskomen & natuurlijk zijn’, alsook aan basisvertrouwen en helende communicatie die de basis vormen voor gelukkig zijn en waarlijk samen werken.
De video’s hierboven geven een eerste beeld. Wenst u meer te lezen over het belang van natuurcontact?

 

Natuurverbinding is ten volle begrijpen welk belang de natuur voor ons heeft op tal van vlakken – gezondheid, blijheid, voedsel, inspiratie,… Maar, het is meer dan inzien dat wij natuur nodig hebben, het is inzien dat wij natuur zijn! We hebben een innerlijke wildheid in ons die gevoed wilt worden! Onze harten en geesten zijn één.
Look deep into nature,
and then you will understand everything better
Albert Einstein
Natuurverbinding is ook herkennen dat er een grotere intelligentie – dan de menselijke intelligentie – door het leven loopt en dat de intelligentie van de natuur een ideale – en allicht noodzakelijke – gids is bij het opzetten van een duurzame samenleving en cultuur.
Één van de mooiste dagelijkse voorbeelden van natuurverbinding is de impact van een klein kindje – dat nog weinig culturele invloeden ondergaan heeft – op een groep volwassenen. De volwassenen beginnen te stralen – of raken juist geënerveerd – door de echtheid die van het kind uitgaat. Er zijn vele andere meer georganiseerde vormen van natuurverbinding, zoals bv. in het filmpje hieronder.
 Everyone and everything are my teachers
Grandfather Stalking Wolf

De natuur en het leven, geven ons constant lessen, ze zijn onze altijd aanwezige leraars, maar enkel op voorwaarde dat wij aandacht schenken. Bij natuurverbinding staat het leren leren van het leven zelf en van de natuur/realiteit centraal. Natuur en MilieuEducatie mag niet gereduceerd worden tot een intellectuele aangelegenheid. Verbinding en onderWIJS gaan zoveel verder dan het leren uit boeken. Bij natuurverbindingsactiviteiten is de belangrijkste leraar niet ‘workshopgever’, maar de natuur en de groep.

Als je een wijze leraar zoekt, probeer eens een berg, een waterval, een paddenstoel of de vogels naast jouw huis.

1. Natuurverbinding
 
A culture is working when it connects people to people, people to themselves, and people to nature.
Jon Young

Werkt onze Westerse cultuur? Bekeken vanuit korte termijns efficiëntie, is het de beste cultuur op aarde. Uitgaande van bovenstaand citaat, het ‘promo filmpje’ hiernaast en de vele zelfmoorden, depressies, burnouts enz. in Westerse samenlevingen, zouden we ons beter wat meer vragen stellen. Welke kwaliteiten van inheemse volkeren en andere culturen heeft onze Westerse cultuur niet of niet meer? Hoe kunnen we de voordelen van andere culturen zo veel mogelijk in ‘het Westen’ integreren? Hoe kunnen we de wijsheid van andere culturen gebruiken om de nadelen van ons economisch systeem en onze samenleving zo veel mogelijk te beperken?
1. Natuurverbinding
Natuurverbinding of -connectie is
verbinden met jezelf, met anderen en met de natuur
Natuurverbinding is een mix van ‘natuureducatie vanuit het hart’, persoonlijke ontwikkeling, permacultuur en mindfulness. Ze maakt gebruik van wetenschappelijke kennis, inheemse wijsheidstradities en innerlijk weten. Er wordt getracht om hele, gezonde en verantwoordelijke mensen te vormen die over een hele reeks ‘kernkwaliteiten’ beschikken. Die worden ontwikkeld door steeds herhalende oefeningen ofwel ‘kernroutines‘.

1. Natuurverbinding

Verbinden met jezelf slaat op stukken van jezelf tegenkomen die in de doorsnee samenleving niet geactiveerd of zelfs weggedrukt worden. Door deze kanten te integreren gaan we heler en voller leven.
Het valt op hoeveel socialer mensen vaak in de natuur zijn. In ons natuurlijke milieu zijn we verdraagzamer. Op groene speelplaatsen wordt er bijvoorbeeld ook minder gepest.

 Natuurverbinding is je deel weten van ‘de cirkel van het leven’
The circle of life is our wheel of fortune
Elton John
 
You have noticed that everything
an Indian does in a circle, 
and that is because
the Power of the World always works in circles, and
everything and everything tries to be round.
The sky is round and
I have heard that the earth is round like a ball and so are all the stars.  
The seasons form a great circle in their changing and always come back
again to where they were.  The life of a man is a circle from childhood to
childhood, and so it is in everything where power moves.
Our teepees were
round like the nests of birds, and these were always set in a circle,
the nation’s sacred hoop,  a nest of many nests, where
the Great Spirit meant for us  to hatch our children.
And so long as the hoop was unbroken
the people flourished.
Geïnspireerd door Black Elk